-: Mazrul Fotopages :-

By: Mazrul Hisyam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Friday, 2-Jun-2006 10:55 Email | Share | | Bookmark
:: Pameran Orkid Antarabangsa Johor Bahru

mazrul.fotopages.com
mazrul.fotopages.com
mazrul.fotopages.com
View all 11 photos...
Pada 25 Mei 2006 yg lalu, aku bersama 3 kali ahli FMJC (http://fmjohor.fotopages.com/) mengadakan sessi 'menembak' orkid di Pameran Orkid Antarabangsa 2006. Cuaca yg mulanye cerah, bertukar gelap dan hujan renyai mula membasahi.

Saya mula menembak sebaik sahaja sampai. Dikawasan lapang dihadapan pentas utama, banyak ruang niaga menjual orkid yg berbagai bentuk dan berbagai harga. Pokok pangkal nye citarasa dan juga duitnye. Aku bergerak dari satu gerai ke satu gerai mencari sesuatu utk dirakamkan. Cuaca yg redup menyukar medapatkan shot yg baik.



Seterusnya saya bergerak ke kawasan pameran antarabangsa, yg mana para peserta mengubah ruang yg diberikan dgn orkid yg disediakan. Ramai pengunjung berada disini melihat hasil kreatif para peserta. Cuaca seakan mahu hujan, makin payah merakamkan gambar dgn FZ30 ku ini. Cuba jugak sedaya mungkin. Ternyata, prosumer tak mampu menandingi DLSR yg Didiz, Rozek dan Yani pakai. Tak pe lah, tembak aje lah!

Keseluruhannye, mengrakam Orkid bukan semudah yg disangka kan spt merakam gambar bunga biasa sebab orkid mempunyai banyak kuntum, jadi agak susah mendapat sudut yg menarik. Ade yg cerah sangat dan ade yg gelap keunguan turut menmbah kesukaran. Namun ia menjadi pelajaran yg berguna buat ku. Terima kasih kepada Yani, Rozek dan Didiz serta tunangnye Dedeh kerna menemani aku!


Tuesday, 23-May-2006 16:50 Email | Share | | Bookmark
:: Di Hujung Perjalanan...

Makin hari makin kalut dunia ini. Makin menyerabutkan...
Makin sesak, sendat, seksa dan 'sembelit'...
Makin hilang pertimbangan mahupun maruah diri...
Makin tiada ketentuan ape sebenar mereka cari, ape sebenar mereka mahukan...

Keabdian dalam kehidupan...
Kemewahan yg tiada berkurangan...
Kerakusan yg tiada bersempadan...
Kemegahan tiada tolok bandingan...

Semua hanya kerna sifat lemah insan bernama manusia. Serba kekurangan, daif, dangkal dan dungu. Tak pernah sedar kenapa kita berada di muka bumi ini. Adakah sekadar mengantikan dinasour yg pupus...bigfoot yg pupus...atau sekadar menjadi medan 'akedemi' sebelum ke dunia sebenar. Ahhhhh...teruskan lakonan mu, hingga wayang nye habis. Hingga saat yg dijanjikan datang. Tiada siapa akan memperolehi jawapan ini kecuali mereka-mereka yg beriman dan kembali kepada kitab Al-Quran. Sesungguhnye ISLAM adalah segala-galanye! Bangun lah Umat Islam mencari ketenangan abadi di sisiNya!



Friday, 12-May-2006 15:03 Email | Share | | Bookmark
:: Honda 4hrs Endurance Johor - 30th April 2006

Kawasan pameran
Tak kira acara besar atau kecil, jurugambar kena ade
Sempat bagi kata-kata semangat
View all 25 photos...
Lama benar aku berehat...lebih 2 minggu tak de coretan dan tampalan berwarna dlm fotopages nih. Bahan ade, tapi entah nape, tak bersemangat utk upload gambar. Mencari kedamaian...mungkin! atau sekadar...malas

Dalam sejarah aku bidang photography nih (mcm la penah amik kelas), pertama kali aku shoot gambar racing motor. Bersemangat betul utk mengayakan teknik 'panning' yg dipelajari dari buku digital camera dan juga nasihat rakan-rakan dlm community Fotopages Malaysia (FMDC). Malah sehari sebelum, siap try panning kereta lalu lalang kat depan rumah. Perhh...memang payah. Dari 20 shot, mungkin 2 atau 3 yg kira boleh pakai. Lain nye hancusss!
Jadi esoknye nasib lah. Kalau hujan lagi susah!



Esoknye jam 3 ptg, berbekal kamera FZ30, aku melangkah ke litar pasir gudang, yg memang lama aku tak masuk. Didalam sekadar ada pameran motor besar (3bijik), pertandingan 'ratu cantik' bagi motor (decor la), spare part, helmet dan juga jual rumah. Ape lah, masa racing nak jual rumah, tak kena langsung.
Anyway...terus ke grandstand, amik kamera, mula melakukan aksi panning. Tapi naik pening aku mencari setting yg sesuai. Cuaca redup nak hujan. Orang boleh kira ramai...maklumlah free kan. Tu yg buat ramai. Aku ke hujung grandstand mencari tempat terbaik. Malah hingga ke hujung pagar utk try carik aksi yg menarik. Agaknye...orang tengok aku nih mcm tak betul aje Tak pe...janji aku puas hati. Tapi jeles kerana melihat ade photog duduk tepi litar melakukan panning! Jeles amat sangat...dah tu ngan lens putih lak tu (Lens canon ngan IS)

OOOOO

Selepas hampir 2 jam, selesai dan masa penyampaian hadiah. Terlihat gadis litar yg seksi meksi tu. Kesian dan geram melihat mereka. perlukan mereka diperlakukan sebegitu hanya utk menyerikan pertandingan? Yg sedih orang melayu kita! Dulu kaum lain yg buat, kini diambil alih orng melayu pulak! Seterusnye...selepas acara penyampaian hadiah, semua perhatian ke satu sudut lain, iaitu konsert percuma. dengar banyak artis yg best-best. Namun awan hitam telah berkumpul bagi memuntahkan isi perutnye. Selepas menunggu hampir 45 minit, artis pertama, namenye ku dah lupa...tapi kalau tak silap, pemenang bintang rtm baru-baru nih, keluar utk menghiburkan Sempat aku shot sikit-sikit. Selepas 2 lagu, aku rasa, hujan pasti turun. Jadi demi kamera aku, aku beredar pulang...dengan kepala yg PENING!


Monday, 24-Apr-2006 16:44 Email | Share | | Bookmark
:: Masjid Abu Bakar I

Pintu masuk ke masjid selepas mengambil wuduk
Mimbar dan juga tempat memberi ceramah
Tiang menyokong di sebalah kiri
View all 12 photos...
Masjid Abu Bakar Johor Bahru Johor

Gambar yg dirakamkan di bahagian dalam Masjid yg boleh dianggap tertua di Malaysia sewaktu event bersama geng FMJC. Ini lah kali pertama saya dapat merakamkan gambar di dalam Masjid ini, walaupun telah beberapa kali sembahyang di sini. Masjid ini memang cantik dari luar dan juga dalam.


Rekabentuk yg unik baik di luar mahupun di dalam. Bagi mereka yg melancung ke Johor bahru, jika tak sembahyang di Masjid ini terasa akan kerugian nya. Ianya lambang kemegahan rakyat Johor semestinye




Friday, 14-Apr-2006 12:00 Email | Share | | Bookmark
:: Kasih Putih

Tak berkesempatan nak upload dan memikirkan entry baru. Jadi sebagai memenuhkan ruang kosong...terima lah kasih putih...lagu oleh Glenn!





[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net