-: Mazrul Fotopages :-

By: Mazrul Hisyam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Sunday, 27-Aug-2006 15:00 Email | Share | | Bookmark
Kau yang teristimewa

Kau yg Teristimewa
Sesuatu yang sentiasa ada didalam diri kita ialah perasaan ingin dikasih. Walau bagaimana kehidupan seseorang itu, mereka akan sentiasa dahagakan sesuatu. Fitrah alam dan kehidupan untuk hidup berpasangan...
Bumi dan bulan, lelaki dan perempuan, malam dan siang dan lain-lain lagi...

gapgap

Sesuatu perasaan kasih hanya wujud bila ade persamaan antara dua insan. Perasaan ini umpama aura yg memberi nikmat pada si pencinta. Perasaan itu datang dengan sendiri tanpa dipaksa. Oleh itu sedarlah yang hati kita perlu di 'isi' agar ia tidak menjadi kering. Tak kisah samada kita mengasihi Allah yg Esa mahupun buah hati kita. Rasa kasih akan menjadikan kita lebih tenteram dan dihargai. Insyallah...akan aman dunia ini dengan ade nya kasih sayang...kecuali mereka yg tak berperasaan!


Tuesday, 15-Aug-2006 15:19 Email | Share | | Bookmark
:: Masjid Abu Bakar

Masjid Abu Bakar dari arah laut
'Rule of Third' ???
Masjid dari sebelah hadapan!
View all 5 photos...
Dah beberapa hari tak update fotopages nih. Tewas lagi dengan kesibukan. Nak membelek kamera pun tak sempat. Ade aje perkara yg menganggu masa yg ade. Kekadang boring pulak rasanya. Bagai tiada ruang menyantaikan diri dengan aktiviti yg memberi kepuasaan diri.



Sememang kalau duduk di Johor Bahru, kalau tak ke Masjid Abu Bakar nih, memang tak sah. Malah harus hukumnya. Masjid yg merupakan antara masjid tertua di Malaysia, sering menjadi kunjungan pelancung luar. Tiap hari boleh dikatakan, pasti ade bas yg berplet Singapura, singgah utk bergambar di Masjid ini. So kira famous la Masjid nih.
Kali kedua aku memaparkan gambar masjid ini. Sebelum nih shot yg aku amik dari dalam masjid. Tetapi kali ini aku menembak dari luar. Utk shot dalam masjid boleh singgah ke SINI utk melihat gambaran masjid ini dari dalam.



Disamping itu sambil mempelajari teknik photography yg di panggil 'Rule of Third'. Jadi mencuba membuat shot RO3 spt diatas. Sapa nak blajar shot 'Rule of Third' boleh lah Klik ke link di berikut.... 'Rule of Third'
So terima lah shot ini seadanye


Saturday, 5-Aug-2006 03:46 Email | Share | | Bookmark
:: Mencari setitis madu

By Mazrul.Fotopages.Com
Sekadar memenuhi ruang yg kosong kebelakangan ini.
Tak sempat nak upload dan bertinta dengan selesa.
Rehat seketika....kita minum dulu

gapgap



Saturday, 22-Jul-2006 16:11 Email | Share | | Bookmark
:: XPDC - Sepit Biru

Satu bot kena towing sebab tak de engin
Bergaya dgn joran daiwa dan kekili abu garcia
Kami berada di seberang bot amir...jauh jugak tu!
View all 23 photos...
XPDC - Sepit Biru nih gambar nye dah lama di simpan, tak sempat nak upload kerana sibuk sakan kebelakangan ini.Gambar pun guna kamera compact canon milik adha. Tak berani aku nak bawak kamera, kalau masuk air menyesal pulak nanti. XPDC yg telah di rancang hampir sebulan lebih nih, sekadar suka-suka dan bukan 'hard core' atau kaki pancing punya plan. Namun ianya pengalaman istimewa buat aku. Tempat yg kami pergi hanya sekitar Sungai Kota Tinggi.



22hb Julai yg lalu, pada jam 7pagi, kami bertujuh, sampai di sebuah kedai / jeti menyewa bot. Alhamdulilah, walau tak buat booking, masih ade bot walaupun mintak 3 dgn engin hanya dapat 2 engin dan satu kena berdayung. Tak kisah, nanti boleh towing. Jam 8.00 kami di gigi air. Lambat, sebab semua nya bukan pro, baru nak pasang batu dan mata kail dgn bantuan ketua operasi...si Ahmad. Memula tu, takut jugak sebab first time turun sungai. Baju life jaket aku pakai sekemas yg mungkin. Bermula lah xpdc ini...

gap gap

Jam 8.30 pagi, aku dah start memancing, dan tak sampai 10 minit, dah dapat seekor. Boleh lah. Se bot dgn Adha, dia nampaknya lebih bernasib baik...5 ekor dah naik. Joran Daiwa dan kekili Abu garcia belom 'settle down' lagi nampaknya. Dan menjelang jam 10 pagi, suasana berubah. Aku mula memancing agak ketengah, sekor demi sekor menjadi mangsa. Cuaca panas menjadi agak redup. Sesekali berubah tempat. Bot Ahmad dan Iril, berubah tempat lagi, mungkin kureng hasilnya. Sementara bot Azam, Ismazi dan Amir ngan engin 5 kuasakuda...berlindung dari kepanasan. Adha semakin gelisah, aku menyuruhnya membaling jauh kehadapan. Arus mungkin dah berubah...ceh..macam aku nih pro, baru first time turun dah nak bagi advice. Lebih kurang 24 ekor menjadi mangsa. Alhamdulilah. Adha pun tak kurang hasilnya...19 ekor!



Cacing yg kami bawak hampir kehabisan, maka kami bergerak ke tebing berdekatan utk mencari cacing. Dapat lah sikit buat tambah-tambah. Seterusnya kami memacu bot ke hadapan, berhampiran jambatan sungai kota tinggi (jln ke mersing bukan ke bandar kota). Namun tak lama kemudian, cuaca berubah. Hujan agak lebat turun. Aku dan adha bersetuju utk berteduh di bawah jambatan. Sementara bot amir, terus memancing dlm keadaan hujan. Katanya...masa tu tengah sedap layan udang. Maka mereka tak nak berhenti. Lantak dia orang lah. Aku risaukan petir aje.

Lepas hujan, nampaknya hasil kurang. Arus berubah, air laut dah bercampur air sungai, maka hasil menjadi kurang. Masing-masing dah kelaparan. Maka kami bergerak ke jambatan Kota Tinggi yg menjadi penghubung Bandar Kota Tinggi utk bergambar. Setelah sejam memancing di sekitar jambatan, kami beransur turun utk ke pengkalan. Masa utk naik ke darat dan pulang. Secara dasarnya, hasil yg kami dapat bukan ukuran pengalaman yg kami bawa pulang. Namun kesabaran yg dibina, kegembiraan, syukur dan keseronokan mengatasi segalanya. Biar ape orang nak kata...satu kepuasan tetap aku rasakan. Semoga mereka yg bergantung hidup dgn sungai ini akan memperolehi rezeki yg berlibat ganda dan selamat semasa melakukan nya. Kalau diberi peluang lagi, ingin sekali aku kembali mencari si SEPIT BIRU

Terima kasih kepada Ahmad sebagai ketua xpdc ini dan rakan-rakan yg lain iaitu Amir, Adha, Ismazi, Azam dan Iril Ahmad.


Monday, 17-Jul-2006 11:20 Email | Share | | Bookmark
:: Disini segalanya bermula





[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net